Amicitia in optocht

Op 14 september werd namens de inwoners van Banholt en Terhorst een monument onthuld als eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders van het 119e regiment van de 30e infanterie divisie ‘Old Hickory’. In het bijzonder is het monument gewijd aan Pvt. Daniel Pearson Jr. uit New Bedford City (Massachusetts) die op 14 september 1944 overleed aan de verwondingen die hij op 13 september 1944 had opgelopen in de strijd rond Banholt.

Totaal plaatje

Het was een ontzettend mooie bijeenkomst waarbij onze Harmonie een vooraanstaande rol speelde. Ronald Roijen bracht ‘the last post’ ten gehore en het harmonieorkest speelde naast de Nederlandse en Amerikaanse volksliederen ook het Limburgse volkslied.

De genodigden, gasten, veteranen en hoogwaardigheidsbekleders werden door onze Harmonie bij het parochiehuis opgehaald en via de Lourdesgrot begeleid naar het monument aan de Bredeweg 5. Hier was de onthulling van het monument waarbij er toespraken werden gegeven door Bert Aarts (voorzitter van de Stichting Heemkunde Tebannet), Burgemeester Akkermans, Pastoor Graat en een afgevaardigde van het Amerikaanse leger. Ook werd een gedicht voorgedragen door kinderen van de basisschool.

Een waardige hommage aan onze bevrijders.

Op L1 televisie was ‘s avonds een reportage waarin onze vereniging duidelijk en helder in beeld en geluid werd getoond.

Onthulling monument