Het is en blijft een eigenaardig gevoel. Wie had zich ooit kunnen bedenken dat in Tebannet en Terhoorsch ‘d’r St.Gerlachusden’ niet wordt gehaald, dat de processie niet doorgaat en de pinksterkermis niet wordt gevierd!

Het beschermen van onze meest kwetsbaren heeft de hoogste prioriteit en de vele wereldwijde slachtoffers van deze Covid-19 pandemie drukken ons steeds weer op de feiten.  Onze gemeenschap is ook diep geraakt door het overlijden van onze pastoor Rene Graat aan dit virus.  Het overlijden van Pastoor Graat zou onze pinksterkermis sowieso volledig anders maken dan alle vorige edities.

Sinds 1937 trekt op Pinksterzondag de broonk door Tebannet en Terhoorsj. Bijna alle edities vonden onder een prachtige zon plaats. Geen kermis zonder processie! Dat is in Tebannet het motto. Dus in die paar jaren dat regen de processie op zondag verhinderde, werd uitgeweken naar Pinkstermaandag. Geen processie, geen kermis… Het Coronavirus dwarsboomt voor het eerst de processie, het binnenhalen van de 140e Gerlachusden en daarmee bijna toch ook de kermis… Tebannet zou Tebannet echter niet zijn als het broonk- en kermisgevoel helemaal weg zou zijn. Naast vlaggen aan alle huizen heeft een aantal leden van de Koninklijk Erkende Harmonie en klaroenkorps Amicitia vanuit thuis de processiemars La St. Hubert ingespeeld. Dirigent Frans Bemelmans heeft alle opnames vakkundig gemonteerd tot een geheel. Zo trekt de broonk in onze harten toch uit en blijft muziek ons verbinden. Want zoals in de oorlogsjaren al werd gezegd: “Al sjteit Tebannet op ziene kop, dan kump dr den dr bovenop. “Een fieng Peenkste geweunsjt!”

 

Frans Bemelmans dirigeert

 

Via onderstaande link is de opname te zien en te beluisteren.

 

 

Bestuur, directie, beschermvrouwe, leden, ereleden, ere-dirigent, ere-instructeur en steuncomité