De Koninklijk Erkende Harmonie en Klaroenkorps Amicitia Banholt kreeg onlangs de eervolle uitnodiging om als muziekvereniging deel te nemen aan het defilé afgenomen door Koning Willem- Alexander ter gelegenheid van de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 24 juni in Den Haag.

“Het is een enorme eer voor onze dorpsvereniging om ons voor de Koning en ruim 100.000 toeschouwers te presenteren op de Veteranendag en op landelijke televisie te komen. Dit is een geweldig cadeau in het jaar dat we al 130 jaar als vriendschappelijke (=Amicitia) muziekvereniging plezier beleven aan samen muziek maken.  Wij zijn één van de heel weinige muziekverenigingen in Nederland die bestaat uit een harmonie-orkest én een klaroenkorps dat samen optredens verzorgt met speciaal voor onze vereniging geschreven muziek. De succesvolle deelnames van ons klaroenkorps aan het Wereld Muziek Concours (WMC) zorgden ervoor dat we in-the-picture kwamen bij de selectiecommissie van de defensie-top van Nederland”. Aldus Willy Bours, de trotse voorzitter van Amicitia Banholt.

De voorzitter vult nog aan: “We bereiden ons al wekenlang voor op dit hele speciale optreden door vele extra marsoefeningen en muziekrepetities. We mogen immers een bijdrage leveren aan het bedanken van de vele veteranen die vochten voor onze vrijheid. En willen ons natuurlijk goed presenteren tussen de grote bekende militaire orkesten. Dit is een uniek moment voor onze vereniging dat nog lang in het geheugen blijft van onze muzikanten en in de geschiedenisboeken komt van ons dorp Banholt. Onze huiscomponist en instructeur van het klaroenkorps, Michel Smeets, componeerde speciaal voor deze gelegenheid een ceremoniële mars voor de unieke combinatie van harmonie en klaroenkorps. De mars kreeg de titel The Island omdat deze is geïnspireerd door het waanzinnige uitzicht over het Maasdal vanaf Het eiland van Banholt (het hoogste punt van het dorp Op de Hei)”.

Nationaal defilé: op de grond en in de lucht
De Nederlandse Veteranendag 2023 is op zaterdag 24 juni in Den Haag. Met dit jaarlijkse nationale evenement bedanken we als land de 100.000 militaire veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met nu. Ongeveer 15.000 veteranen stammen uit missies van voor Libanon (1985). De andere 85.000 zijn ingezet na 1985, zoals in Bosnië, Irak of Afghanistan.

Rond 13.00 uur start het Nationale Defilé door het centrum van Den Haag. Dan marcheren bijna 4.000 veteranen en militairen, gevolgd door historische legervoertuigen, rond de Hofvijver. Het defilé wordt afgenomen door Z.M. de Koning op de Kneuterdijk.  Het gronddefilé wordt voorafgegaan door een luchtdefilé met achttien historische en moderne vliegtuigen. Nergens in Nederland is deze combinatie te zien van veteranen uit alle missies, militairen van de hele krijgsmacht, civiele en militaire muziekkorpsen en legervoertuigen, historisch en modern. Ook veteranen die nu bij de politie, douane of het Leger des Heils werken, lopen mee. Heel bijzonder is de feestelijke intocht van het defilé midden op het Malieveld, zo tussen 14.00 – 15.00 uur.

Het Nationaal defilé wordt live op tv uitgezonden in een speciale uitzending van NOS Live op NPO1 van 13.00 – 14.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website Veteranendag.nl.