Op 29 augustus was onze vereniging present bij de uitgestelde Bronk. In tegenstelling tot 2020 kon onze Bronk toch uittrekken. Tijdig werd er verzameld bij het parochiehuis en bij Esther en Roger. John Munnix als scheidend Tambour-Maître werd een bierpakket aangeboden. Het ‘echte’ afscheid van John wacht totdat de corona-maatregelen een waardig afscheid toelaten. Onder leiding van John vertrok het korps stipt om 10.00 uur. Het weer was voor een Bronk in principe prima. Weliswaar bewolkt, maar in eerste instantie droog.

De Jonkheid van Tebannet en Terhoorsch, onder leiding van Kaptein Bart Bendermacher, had traditioneel weer alle zaken netjes in orde.

Een voltallig Harmonie- en Klaroenkorps, inclusief instructeur Michel Smeets en dirigent Frans Bemelmans op bariton bij de harmonie, namen deel aan de bronk. De processie werd traditioneel gestart met de processiemars La St.-Hubert (Marche de procession avec clairons et tambours) van Louis Gasia. Harmonie en Klaroenkorps gezamenlijk musicerend onderweg naar Terhorst. In Terhorst bij ’t Kapelke (Heiligenhüske) aangekomen werd het Tantum Ergo gezamenlijk met Zangkoor Avanti onder leiding van Marc Houben ten gehore gebracht. Na alle verdere zaken werd de processie vervolgd richting Tebannet naar de Mheerderweg om bij de Fam. Schrijnemakers bij ’t tweede Heiligenhüske te stoppen. Alle plichtplegingen werden gedaan, de weg werd vervolgd via de Pastoor Engelenstraat naar ‘oonder in gen durrep’.

“Oonder in gen durrep” ook wel “a gen kruuskes” genaamd werd bij het derde Heiligenhüske gestopt. Nadat zangkoor, Harmonie, Pastoor Vervoort, de Jonkheid en anderen hun ‘activiteiten’ hadden gedaan werd de processie vervolgd naar de Lourdesgrot.

De redactie weet niet of onze nieuwe Pastoor te langzaam heeft gelopen. Tijdens Tantum Ergo begon het ontzettend hard te regenen, snel op weg naar de Lourdesgrot waar onze vereniging verder werd gezegend (niet door wijwater).

Aan de Lourdesgrot werd Aan u O Koning der Eeuwen gespeeld en gezongen waarna onze vereniging nog een mars speelde.

Het is de jonkheid na veel moeite gelukt om het den halen en de processie vast te leggen in het Cultureel immaterieel erfgoed van UNESCO.

De pinksterkermis van Tebannet en Terhoorsj is dus immaterieel erfgoed.

Foto: Burgemeester Cox en Bart Bendermacher tekenen de acte.

Na de Bronk was het nog ontzettend gezellig ondanks het slechte weer. FunkyD speelde alsof er geen corona was en was geweest.