Een muzikale reis door de tijd

Het Jubileumconcert in het kader van 120 jaar Amicitia werd een prachtige afsluiting van het muzikale jaar van de vereniging. Er werd achtereenvolgend door jeugdorkest, harmonie en klaroenkorps gemusiceerd en alle aanwezigen waren vol lof over de optredens van alle drie de korpsen.

Foto harmonie4 (2)

De harmoniezaal was tot aan de ‘nok’ toe gevuld met publiek en om 19.00 uur stipt startte de avond met een welkom aan het publiek door de voorzitter waarna snel het woord werd overgedragen aan spreker Nicky Tossing. Nicky als bedreven spreker gaf met een vleugje humor en nuchterheid extra cachet aan de avond.

Na de introductie van Foto jeugdorkest 1 (2)dirigent Marc Houben werd het woord overgedragen aan Lotte Bours die als spreekster voor Mherimba het woord voerde. Een vlotte aankondiging van de mooie stukken van jeugdorkest Mherimba onder de bedreven leiding van Marc.

Mherimba opende met Slavonic Impressions van Roland Kernen. Daarna het muziekwerk Condacum, latijns voor samenvloeiing. In voorbereiding op de kerst werd ‘A Christmas Night’ uitgevoerd met hierin veel bekende kerst melodieën. Vervolgens werd Klezmeriana van Jan de Haan uitgevoerd. Instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden uit Oost-Europa wordt klezmer genoemd.

Het orkest sloot haar concert af met de Mijnmars 2015. Deze mars is een eerbetoon aan de Limburgse historie van de mijnen en aan de koempels.

Foto jeugdorkest (2)

Uiteindelijk werd het optreden van Mherimba om 19.35 beëindigd en een enthousiast publiek gaf een daverend applaus voor hun optreden.

Nicky Tossings nam het woord en het vervolgens betrad het harmonieorkest het podium. Een introductie over de muzikale reis door 120 jaar volgde. Voor deze gelegenheid had de harmonie onder leiding van dirigent Loek Paulissen een programma ingestudeerd dat uit iedere periode van 10 jaar een bijpassend muziekwerk behandelde. Er werd gestart in 1895, met een mars die in dat jaar het levenslicht zag. Componist Sousa kroop 120 jaar geleden in de pen en componeerde de mars King Cotton.

De volgende periode betrof de eerste wereldoorlog. Uit die periode werd muziek uit de film Warhorse gespeeld. Een film van Spielberg uit 2011, het werk ‘Dartmoor 1912’ werd begeleid met  beelden uit de bijbehorende film War Horse.

Foto harmonie 2

Omstreeks 20.15 uur arriveerde de muzikale reis in het jaar 1937 waarin in Banholt de eerst bronk werd gevierd. Het Klaroenkorps stelde zich achter het Harmonieorkest op. En er werd gezamenlijk door harmonie en klaroenkorps La St-Hubert van Louis Gasia uitgevoerd (Marche de procession avec clairons et tambours). Tijdens het spelen werden (historische) beelden van de bronk getoond.

De Amerikaanse bevolking was in 1941 geschokt en president Roosevelt verklaarde de oorlog aan Japan bij de aanval op Pearl Harbor. Het volgende muziekwerk bootste de dag van 7 december na. Een goed luisterend oor hoorde de kamikazepiloten hun bombarderende duikvluchten maken en het publiek was tevens getuige van de oorlogsverklaring aan Japan.

Vervolgens de Big Band periode, bekend is Harry James, Amerikaans trompettist, bigbandleider en filmacteur, die ook wel wordt gezien als de ontdekker van Frank Sinatra. Onze eigen Roland Roijen kroop in de huid van Harry James en bracht een geweldige trompetsolo behorende bij het door Amicitia gespeelde muziekwerk A tribute to Harry James.

Na een korte pauze werd het concert door het klaroenkorps voortgezet vanuit de oprichting in 1960. In de ‘muzikale reis door de tijd’ nam ook het klaroenkorps het publiek mee in een reis door de tijd. Het korps liet hierbij de ontwikkeling horen van de muziek in de beginperiode roFoto kk1 (2)nd de jaren ‘70 naar meer recente mars. De eerste mars was getiteld ‘Mars de Klaroen’ van J.A. Ruskus. Deze mars is geschreven in bes en werd in de jaren 70 veelvuldig uitgevoerd. Vervolgens werd de mars getiteld ‘Diamond Sounds’ gespeeld die in 2007 werd geschreven door ere-instructeur Theo Lodewick ter gelegenheid van het bondsconcours in dat jaar. Tot slot werd ‘Steps’ een compositie van de huidige instructeur Michèl Smeets uitgevoerd. Steps is een modern werk dat een goed beeld geeft van Foto kk2 (2)de mogelijkheden dat een klaroenkorps heeft met haar traditionele bezetting naast de bekende marsen. Door gebruik te maken van alle bes en es tonen en moderne slagwerkritmes heeft Michèl Smeets een gevarieerd, verrassend en, voor de leden, uitdagend stuk geschreven dat een opstap is naar het klaroenkorps versie 2.0.

 

Na dit optreden werd nog een gezamenlijke mars door harmonieorkest en klaroenkorps ten gehore gebracht onder de titel Mars Bagatel van Ruud Böhmer.

Het klaroenkorps vFoto harmonie1 (2)erliet het podium en de harmonie vervolgde haar reis door de tijd.

Het tijdperk van The Beatles de popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De bekendste hits van The Beatles waren te horen: I Want to Hold Your Hand, Yesterday, Michelle en natuurlijk Hey Jude in The Symphonic Beatles.

De jaren 80 en dat was de tijd van The king of Pop, Michael Jackson. Thriller was een nummer van Michael Jackson uit 1983, nu uitgevoerd door onze harmonie.

Als herinnering aan de 90’er jaren waarin de harmonie meermaals zeer succesvol aan bondsconcoursen deelnam speelde de harmonie het vijfde deel uit het verplichte eerste divisiewerk Yiddisch Dances van Adam Gorb. Dit werk werd in 2006 uitgevoerd tijdens het bondsconcours.

Met het beroemde werk “ Music” sloot de harmonie haar concert af.

Het publiek was razend enthousiast en bleef minuten lang applaudisseren.

Het feest was nog niet voorbij. Eerst moesten de vijf jubilarissen nog in het zonnetjeJubilarissen2 2015 worden gezet. Guido Lardinois, Frank Bendermacher,  Jos Bendermacher, Huub Deckers en Willy Bours allen 40 jaar trouw lid van onze prachtige vereniging werden door secretaris Horrie Schwanen hartelijk toegesproken. Alle jubilarissen werden voorzien van de verdiende insignes van de bonden en natuurlijk van een prachtige boeket bloemen.

 

Vervolgens het slotwoord aan de voorzitter Willy Bours. Ook deze had voordat het muzikale en feestelijke gedeelte werd afgesloten nog een grote verrassing. Het bestuur maakte namens de vereniging bekend dat Wiel Roijen werd benoemd tot ere-lid van Harmonie en Klaroenkorps Amicitia. Deze aankondiging werd door het publiek bekrachtigd met een hartelijk applaus en Wiel was terecht ‘gruetsch’. Een verdiende titel voor een lid dat zich jarenlang vol overgave heeft ingezet voor Amicitia. Van harte.

Vervolgens een woord van dank aan alle muzikanten, directie van Mhrimba, Harmonie en Klaroenkorps. De muziekcommissie van de harmonie Romy, Mandy, Ronald, Monique, Mark en Loek van harte bedankt. De hulp die hebben mogen ontvangen van alle leden en anderen, het zaalbeheer paar Sjef en Ria, Two-sound.

Huub Deckers en dochter Melissa en Marieke werden bedankt voor de ontzettende lekkere ciabatta broodjes (smaakt naar meer!). De werkers van de carnavalsvereniging achter het buffet en de bonnen en natuurlijk  spreker Nicky Tossings.

De afterparty duurde tot in de late uurtjes, maar het bier (nieuw ALFA) smaakte dan ook prima.

Foto harmonie3 (2)


 

Onderstaand de tekst zoals deze was opgenomen in het programma:

In 2015 viert de Koninklijk Erkende Harmonie Amicitia uit Banholt haar 120-jarig bestaansjubileum. Amicitia hanteert nog steeds 1895, het jaar dat op de eerste drapeau vermeld staat, als oprichtingsjaar voor het vieren van haar verenigingsjubilea. Tijdens het onderzoek naar de geschiedenis van de vereniging in het kader van de uitgave van een jubileumboek, bij het honderdjarig bestaan in 1995, werd echter ontdekt dat de harmonie reeds in november 1893 is opgericht. Eigenlijk bestaat Harmonie Amicitia dus anno 2015 al 122 jaar. Daar waar aan het jubileum al kort aandacht werd geschonken tijdens het concert ‘Speciali Amicitia’ in april jl. heeft Amicitia het kalenderjaar 2015 afgesloten met een prachtig jubileumconcert getiteld: “120 jaar Amicitia, een muzikale reis door de tijd”.

Een muzikale reis

Tijdens dit jubileumconcert zal het in de 19e eeuw opgerichte harmonieorkest, o.l.v. haar dirigent Loek Paulissen, het publiek muzikaal vermaken en begeleiden in een tijdreis door 120 jaar muziek. Daarbij zullen filmbeelden en licht de muzikale reis verder verfraaien. Het concert van het harmonieorkest start met een concertmars uit 1895. Met muziekwerken die o.a. de lokale én wereldgeschiedenis tussen 1895 en 2015 beschrijven belandt het harmonieorkest uiteindelijk in de 21e eeuw.  Bij de muzikale reis op 12 december a.s. zal ook het klaroenkorps, dat dit jaar haar 55-jarig jubileum viert, mee musiceren. Het in 1960 opgerichte klaroenkorps zal, onder leiding van haar nieuwe instructeur Michel Smeets, zowel alleen musiceren als in samenspel met het harmonieorkest. Ook het jeugdorkest Mherimba zal tijdens deze avond acte de presence geven. Mherimba is namelijk sinds 2012 de opvolger van Jeugdorkest Amicitia, welk in het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw werd opgericht. Nadat er jeugdige muzikanten vanuit buurdorpen Reijmerstok en Mheer aansloten werd er gekozen voor een naam waarin de letters van de drie dorpen ook zijn terug te vinden; Mherimba. Ook Jeugdorkest Mherimba maakt dus al vele jaren deel uit van 120 jaar Amicitia en omdat er nog steeds geldt “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”  zullen de jeugdige muzikanten  de concertavond openen onder leiding van dirigent Marc Houben, eerder ook de dirigent van jeugdorkest Amicitia.

 


 

Het belooft een zeer speciale avond te worden omdat er ook nog vijf jubilarissen zullen worden gehuldigd. Allen 40 jaar muzikaal lid van Amicitia.

 

Jubilarissen2 2015

Boven links naar rechts

  • Guido Lardinois
  • Huub Deckers
  • Jos Bendermacher

Onder links naar rechts

  • Frank Bendermacher
  • Willy Bours