Zondag 4 juni was opnieuw een historische dag in de rijke geschiedenis van de Koninklijk Erkende Harmonie en Klaroenkorps Amicitia Banholt.

Aan de vooravond van het 125-jarig bestaan, welk gevierd wordt in 2018, is de vereniging namelijk letterlijk geheel in een nieuw jasje gestoken.

Het steuncomité van harmonie Amicitia Banholt heeft namelijk de financiële middelen beschikbaar gesteld voor de aanschaf van nieuwe uniformen, ter vervanging van de uniformen die bij het 100-jarig jubileum in gebruik zijn genomen.

In de afgelopen maanden is kleermaker Daniëls druk in de weer geweest met het vervaardigen van 80 nieuwe uniformen voor alle muzikanten van Amicitia.

Inmiddels is dit de 4e keer dat de vereniging van complete uniformen wordt voorzien en traditiegetrouw zal ook dit uniform bestaan uit de hoofdkleur groen, de kleur waaraan Amicitia al sinds midden vorige eeuw herkenbaar is. In overleg met de leden zijn er wel andere accenten aangebracht op het uniform in vergelijking met voorgaande uniformen.

Na een periode van bijna 25 jaar was onze vereniging toe aan nieuwe uniformen. Vele uniformen waren versleten en er was geen ‘oud’ stof meer om nieuwe uniformen te maken. Op basis hiervan heeft het bestuur in 2016 besloten om nieuwe uniformen aan te schaffen.

Onderstaand foto’s van de nieuwe uniformen tijdens de bronk op 4 juni 2017. Dank aan Sjef Troisfontaine voor het maken en ter beschikking stellen van deze foto’s.

Een kort relaas van de keuze.

Bestuurslid Axel Denis kreeg in juni 2016 de opdracht om ervoor te gaan zorgen dat de muzikanten van Amicitia met ingang van de Pinksterkermis 2017 in het ‘nieuw’ zouden deelnemen aan de bronk. Een hele opgave! Wat gaan we doen ten aanzien van de nieuwe uniformen, de kleur, de snit van het pak, de versierselen, etc. Ten aanzien van de basiskleur was er geen enkele twijfel dat Amicitia bij de groene kleur zou blijven. Welke snit zou er ten aanzien van het pak worden gekozen. Op naar leveranciers van uniformen. De vele keuzes welke er worden aangeboden ten aanzien van jas, broek, pet, knopen, kraag, versierselen waren ontzettend groot. Rood in contrast met groen zou dat wel mooi zijn? “Ik maak u een pak met de kleurstelling en versierselen zoals u dit wenst en maak u een paar alternatieven” gaf de fa. Daniëls aan. De fa. Daniëls uit het Belgische Zonhoven was geen onbekende voor onze vereniging omdat ze al vele jaren uniformen voor de verenging maakt. Op bezoek bij andere uniformenleveranciers, wederom vele keuzes en voorbeelden. Na een degelijke voorbereiding en na vele bezoeken werd de keuze gemaakt voor een uniform bij de fa Daniëls. Dit uniform werd aan de leden gepresenteerd waarbij leden konden aangeven wat ze mooi vonden en of er ook nog zaken waren welke verbeterd konden worden. Na een aantal kleine aanpassingen is het nieuwe uniform er.

Op 4 juni 2017 kon Banholt en Terhorst tijdens de bronk werd kennis gemaakt met de nieuwe uniformen. De reacties waren positief en iedereen vindt de gedurfde kleurstelling mooi.