Op zondag 11 december werd het 10 jarig bestaan van Jeugdorkest Mherimba gevierd met een concert in onze eigen harmoniezaal.

Het orkest werd in het voorjaar van 2012 opgericht en was destijds een startende samenwerking van de hafa-verenigingen uit Banholt, Mheer en Reijmerstok. Als standplaats werd gekozen voor de Banholter harmoniezaal en de dirigent van Jeugdorkest Amicitia werd ook de dirigent van het nieuwe jeugdorkest Mherimba. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en heel veel muzikanten maakten in die tijd deel uit van Mherimba en vonden zo hun weg naar de ‘moederorkesten’ uit Banholt, Mheer en Reijmerstok. In 2016 verliet de Reijmerstokse fanfare de samenwerking, maar daarvoor kwamen een jaar later de jeugdige muzikanten van Harmonie Berggalm Noorbeek in de plaats. In 2021 sloot de jeugd van harmonie Diligentia Eckelrade zich bij Mherimba aan en dus telt het orkest inmiddels ruim 25 muzikale talenten uit Banholt, Mheer, Noorbeek en Eckelrade. Wie denkt dat alleen hele jonge muzikanten in Mherimba spelen heeft het mis. Ook wat oudere muzikanten die op latere leeftijd zijn begonnen of hun hobby na jaren van rust weer hebben opgepakt blazen hun eerste noten weer mee in Mherimba. Kenmerkend is in ieder geval het jeugdig enthousiasme van iedere muzikant. Het bewijs dat muziek maken er voor alle leeftijden is en je jong houdt! Jeugdorkest Mherimba staat al sinds de oprichting onder leiding van dirigent Marc Houben en was in haar eerste decennium o.a. actief tijdens diverse themaconcerten, kerkelijke vieringen, concerten met collega-jeugdorkesten én men nam drie keer deel aan een concours voor jeugdorkesten, het Euro-festival. Elke festivaldeelname leidde tot een goede tot zeer goede beoordeling van de jury. Tijdens het jubileumconcert speelden de muzikanten een gevarieerd muzikaal programma, met muziekwerken uit de afgelopen 10 jaren.

Als gastvereniging was uitgenodigd de jeugdharmonie van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (KOH), welke sinds september 2021 eveneens onder leiding staat van Marc Houben staat. Deze jeugdharmonie uit Eijsden kent ook al een lange en rijke historie en is een onderdeel van de oudste harmonie van Eijsden, niet voor niets genaamd de Koninklijke Oude Harmonie, welke in 2024 haar 150-jarig bestaan viert en in de volksmond ook wel de “Blôw van Eèsjde” wordt genoemd. De Eijsdense jeugdharmonie opende de concertochtend om 11.00u en op haar programma stond o.a. bekende pop- en filmmuziek.

Na het optreden van Jeugdorkest Mherimba speelden de muzikanten van Mherimba en de Jeugdharmonie van de KOH gezamenlijk en sloten de concertochtend af met het spelen van de Redwoord Festival March.

Dirigent Marc Houben met beide jeugdorkesten

Het was een drukbezochte concertochtend waarbij beide orkesten zich van hun beste kant lieten horen onder de deskundige leiding van dirigent Marc Houben.

Aan het eind werden de tienjarige jubilarissen van Mherimba gehuldigd. Ruud Lemlijn, Sven Bendermacher en Guy Lardinois werden gehuldigd. Ook dirigent Marc Houben ontving een attentie voor zijn bijna 20-jarig jubileum (in 2023) als dirigent van Mherimba en daarvoor Jeugdorkest Amicitia.

Britt Dobbelstein kondigde bij beide orkesten alle stukken aan. Een hartelijk woord van dank aan Valerie Flamand voor de deskundige en enthousiaste begeleiding, namens Amicitia.