Het weekend van 8, 9, 10 en 11 juni ’19 was dit jaar het pinksterweekend. Het weekend waarin in Tebannet en Terhorst feest viert

  1. d’r 139e St Gerlachusden werd gehaald,
  2. de bronk werd gevierd,
  3. op maandag speelde onze harmonie voor en na de H.Mis met daarna een korte rondgang gevolgd door een optreden van ‘Despikes’,
  4. op dinsdag feest van de Jonkheid met het schieten van alle ‘kamers’, verder feesten en afsluiting via rondgang door het dorp met cramignon, onze vereniging voorop.

De Jonkheid van Banholt en Terhorst onder leiding van de Kaptein Demi Cruts en bestuur (waaronder nieuw bestuurslid Glenn)  had weer alle zaken netjes in orde. ’s Ochtends werd de den neergelaten en omstreeks 1Den1.00 uur vertrok de stoet met zo’n 38 paarden om de 139e St. Gerlachusden te halen in het bos bij Epen. Het waaide hard maar ‘echte’ mannen gaan door en omstreeks 20.00 uur werd de St.Gerlachusden netjes aan de kerk afgeleverd. De getrouwde mannen zorgden daarna ervoor dat de St. Gerlachusden weer fier naast de kerk overeind stond (volgens de redactie een stuk hoger dan die van Norbik of Mher), goed gedaan Jonkheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze vereniging heeft traditioneel tijdens de bronk en kermis prachtig acte de présence gegeven. Op zondag om 9.00 uur bijeenkomst bij het parochiehuis of bij Esther en Roger (een kleine versnapering voor de bronk).

 

Robert

 

Een voltallige Harmonie en Klaroenkorps, beschermvrouw Fien Opreij, dirigent Frans Bemelmans en instructeur Michel Smeets namen deel aan de ‘bronk’ op 9 juni. Om 10.00 uur stipt werd de processie gestart met de processiemars La St.-Hubert (Marche de procession avec clairons et tambours) van Louis Gasia. Harmonie en Klaroenkorps gezamenlijk musicerend onderweg naar Terhorst. Hamonie speelde onder de bronk de nieuwe Spaanse bronkmars Jerusalén – José Vélez García, prachtig! In Terhorst bij ’t Kapelke (Heiligenhüske) aangekomen werd het Tantum Ergo gezamenlijk met Zangkoor Avanti onder leiding van Marc Houben ten gehore gebracht. Na alle verdere zaken werd de processie vervolgd richting Tebannet naar de Mheerderweg om bij de Fam. Schrijnemakers bij ’t tweede Heiligenhüske te stoppen. Alle plichtplegingen werden gedaan, de weg werd vervolgd via de St. Gerlachusstraat naar ‘oonder in gen durrep’. “Oonder in gen durrep” ook wel “a gen kruuskes”genaamd  werd bij het derde Heiligenhüske gestopt. Nadat zangkoor, Harmonie, Meneer Pastoor , de Jonkheid en anderen alle zaken hadden gedaan die moesten worden worden gedaan werd de processie vervolgd naar de Lourdesgrot. Aan de Lourdesgrot werd ‘Aan u O Koning der Eeuwen’ gespeeld en gezongen waarna onze vereniging voorop ging naar de kerk waar de ‘broonk’ werd afgesloten. Afsluiting met de gezamenlijke bronkmars Sancta Maria aan de kerk.

Bronk

Pastoor Rene Graat bedankte iedereen die deel had genomen aan de bronk waarbij hij vond dat er steeds meer mensen deelnemen, een compiment voor alle inwoners van Tebannet en Terhorst.

Bronk2

 

Na afloop van de bronk werden alle leden van de vereniging, steuncomité op een consumptie getrakteerd door vereniging én door beschermvrouw Fien Opreij, waarvoor hartelijk dank. Het bestuur ging traditioneel inclusief beschermvrouw, dirigent, instructeur en ere-leden voor een kleine afdronk naar de pastorie waar Meneer Pastoor René Graat trakteerde.

Na afloop hoorde de redactie van enkele dorpsgenoten dat ze de ‘maffia’ bronkmars hadden gemist. Natuurlijk is Mater Mea van Ricardo Dorado Janeiro een prachtige bronkmars, wellicht staat deze volgende jaar weer op het programma. (zie link: https://www.youtube.com/watch?v=NsXyrYwMTJs&t=193s ).

Het duurde voor veel leden nog lang voordat alle kelen waren gesmeerd.

Voor Hmis maandag

 

Op maandag speelde de harmoniKermis maandage om 10.45 uur enkele marsen voor de Heilige Mis. Een goede opkomst zorgde voor goede muziek, na de Mis werden wederom (traditioneel) marsen gespeeld en de cafés bezocht. Ook werd al gestart met het blazen van ‘Reij’ marsen (never spoil a good moment; ook wel: als de gelegenheid er is moet je er gebruik van maken). Gezellig en iedereen vond het prachtig. Vanaf 13.30 uur het middagprogramma van jonkheid en cafe D’r Boemeler. Ook al waren er enkele regenbuien, het duurde tot in de late uurtjes voordat de dorst was gelest.

 

Kermismaandag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op kermisdinsdag waren klaroenkorps en harmonie stipt om 18.00 uur present aan de kerk. Onder leiding van de jarige tamboer maitre John Munnix werd door het dorp gemarcheerd en gemusiceerd. Bezoek aan bekende adressen met Jonkheid, kinderen, volgers in Reij naar ‘der Berrig’ waar bij Harrie (sinds dit jaar erelid van de vereniging) en Mien Bendermacher een consumptie werd genoten. Na een kort dankwoord door de voorzitter werd de weg vervolgd naar ‘de Hei’. Stoppen bij de Fam. van den Houdt, een consumptie nuttigen en aansluitend een dankwoord door de voorzitter. Hierin werden de Hei-op feesten, de aanstaande mars- en showwedstrijden genoemd en het gebruik van landerijen en materialen.

Verder op weg naar de Pastoor Engelenstraat bij Edmon en Gemma van den Hove. De jeugd komt hier ieder jaar graag omdat er ijs is. Voor de grote kinderen bier en jonge klare! Fris was er ook.

Vervolgens verder marcheren naar Tiny en Leo Deckers-Essers, een serenade brengen i.v.m. het 50 jarig huwelijksfeest afgelopen jaar. Nadat de vereniging destijds al was getrakteerd wederom consumpties, waarvoor dank.

Tot slot werd gestopt bij Brigitte en Guido Lardinois waar de drank wederom goed smaakte. Als laatste op weg naar de kerk waar de rondgang werd afgesloten door het spelen van diverse Reij marsen.

Jonkheid voorop, kinderen en anderen mee. Omstreeks 21.45 uur werd de Reij afgesloten en werd de kermis in het café nog een paar laatste uurtjes voortgezet.

Rej

 

Het bestuur dankt alle leden voor de zeer goede opkomst en presentatie.